2013/01/15

Nazim Hikmet születésnapjára

         Ma van Nazim Hikmet Ran hivatalos születésnapja. Hivatalos, mert hogy Törökországban a miénkhez képest nagyon későn alakult ki a közigazgatásnak az a funkciója, hogy naprakészen nyilvántartsa az ország lakóit, így még manapság sem meglepő az, hogy valakinek eltér a hivatalos irataiban bejegyzett születésnapja az eredetitől, illetve az, hogy minden egyes családtag szerint más-más az a nap, amit ünnepelni kellene.


Középen Nazim Hikmet-nem tűnik vérszomjas hazaárulónak

    Szóval ott tartottam, hogy hivatalosan  ma 111 éve (1902.01.15.) született Nazim Hikmet Thesszalonikiben, ahonnan nagyon messzire vezetett útja mind földrajzilag, mind kulturálisan. (Érdekesség, hogy Atatürk is ugyanitt született). Nem csak a török irodalom kiemelkedő alakja vált belőle, de egyértelműen a XX. század első felének egyik legfontosabb költője... pedig igen kalandos élete volt, s igen tekintélyes időt töltött börtönökben.

          
        Megpróbálok gyorsan-a teljesség igénye nélkül-, néhány jellemző adatot felvillantani az életéből:


  1.  Először mint tanár dolgozott, majd politikai tudományokat és közgazdaságot tanult.
  2.  1921-ben ment először Moszkvába, ahol megismerkedett a forradalommal és a kommunista eszmékkel. Három évvel később már verseskötete is jelent meg itt.
  3. 11 perben volt vádlott a Török Kommunista Párt tagjaként.
  4. Törökországi létének nagy részét börtönben  töltötte versei és írásai miatt.
  5. 1938-as börtönbevonulásával együtt verseit is betiltották. A kapott  28 évből csak 12-t ült le, majd szabadulva a sztálini Szovjetunióba menekült.
  6. Bejárta Franciaországot, Bulgáriát, Kubát, Egyiptomot és Magyarországot is, ahol széleskörű megbecsülésnek örvendett. Magyarországgal kapcsolatban írt számos verset.
  7. 1951-ben megfosztották török állampolgárságától.
  8. 1963-ban halt meg szívrohamban.
  9. Sírja Moszkvában alálható.
  10. 2009-ben "visszakapta" török állampolgárságát.

Jellemző pillanat

         Itt csak arra próbáltam rávilágítani, hogy milyen kettősség jellemezte az életét: külföldön ünnepelt költő volt, míg a saját országából száműzték. Az idő viszont ezt a problémát is megoldotta, a mai Törökországban már elismerik nagyságát, egyértelműen a valaha élt  egyik legnagyobb török költőnek tartják....







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése